Offerte aanvragen?

Op zoek naar goede kwaliteit leder, dat snel uit voorraad leverbaar is. Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Over leder

Leer  is materiaal dat gemaakt wordt van de huid van voor vleesconsumptie gedode dieren, bijvoorbeeld koeien of varkens. Luxere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam of een kalf. Van beschermde diersoorten (zoals bepaalde slangensoorten) kan de import en handel van het leer verboden zijn, dit kan echter per land verschillen. Voor bijvoorbeeld leer van krokodillen (krokodillenleer) is dat echter niet het geval. Ook de huid van sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen) wordt of werd wel tot leer verwerkt.

Veganisten hebben bezwaar tegen het gebruik van leer daar zij tegen het doden van dieren in het algemeen zijn. Voor leder worden, in tegenstelling tot bont, geen dieren apart gehouden en gefokt. Het is een restproduct van de vleesconsumptie en de prijs hiervan hangt dan ook onder meer af van de hoeveelheid vlees er in de wereld geconsumeerd wordt.

Voordat het leer gebruikt kan worden, wordt het gelooid. Daarmee wordt de huid vrijwel onbeperkt houdbaar. Leer wordt meestal ook in een kleur geverfd.

Er zijn leren voorwerpen bekend uit de Middeleeuwen. Maar ook de ijsmummie Ötzi uit 3300 v.Chr. had leren voorwerpen bij zich, waarvan de diersoort zelfs nog bepaald kon worden.

NICO PESSERS KAATSHEUVEL BV Torenstraat 25
5151JJ Drunen
T: 0416-282370
F: 0416-278220
E: info@nicopessers.nl

Design + realisatie: Knowledge Internet Solutions